Dacă anul acesta ţi-ai propus să călătoreşti prin frumoasa noastră ţară, trebuie neapărat să treci Iaşul în topul listei cu oraşe ce merită vizitate. Nu doar că e unul din cele mai importante oraşe din punct de vedere cultural, economic şi politic, dar e şi unul din cele mai vechi şi impunătoare. Odată ajuns aici, vei păşi pe urmele lui Ştefan cel Mare și te vei putea plimba prin locurile de suflet ale lui Mihai Eminescu, cele care-l inspirau în crearea celor mai îndrăgite poezii.
Iașul îţi pune la dispoziţie numeroase obictive turistice şi spaţii frumos amenajate, care te vor fermeca încă din primele clipe şi pe care vei dori să le revezi mereu cu entuzism şi nerăbdare. Iată ce poţi vizita în timpul sejurului petrecut la Iaşi:
Unul din cele mai populare şi puternice simboluri ale Iaşului este Palatul Culturii. Opera arhitectului I.D. Berindei a fost realizată în perioada 1906-1925, fiind inaugurată de regele Ferdinand al României. Această construcţie impresionantă este sediul a numeroase instituţii culturale de prestigiu şi a fost pusă în valoare prin recenta sa reabilitare. Aici vei descoperi patru muzee, care te vor ajuta să înţelegi mai bine istoria şi cultura neamului românesc: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă şi Muzeul Ştiinţei şi Tehnologiei Ştefan Procopiu.
Cât despre Complexul Comercial Palas sau Palas Mall, cred că ai aflat deja faptul că e cel mai îndrăgit proiect arhitectural realizat în Iaşi, nu numai datorită multitudinii de magazine puse la dispoziţie iubitorilor de fashion, dar şi prin prisma grădinii fermecătoare ce împrejmuieşte mallul. Spaţiile verzi îţi permit să te relaxezi, să uiţi de griji şi te îmbie la visare. Iar terasele amplasate de jur împrejur reprinză cadrul perfect pentru a petrece timp de calitate alături de cei dragi.
Parcul Copou reuşeşte să te surprindă încă de la intrare. Bustul lui Mihai Eminescu, situat alături de celebrul tei al poetului şi bustul lui Ion Creangă te vor introduce în atmosfera romantică a acelor vremuri. Alte alei ale acestui parc ascund monumente impozante dedicate lui Ion Luca Caragiale, George Topîrceanu, Octav-Băncilă și Ciprian Porumbescu.
Este prima grădină universitară din ţara noastră şi cea mai mare din România în acest moment. Peste 9.000 de taxoni vegetali proveniți din diverse regiuni geografice pot fi admirați în exteriorul și în interiorul acesteia. Lucrările de amenajare efectuate de-a lungul timpului au permis crearea unor condiții excelente pentru conservarea fondului genetic de plante exotice și pentru recrearea acestora, în vederea conservării celor aflate pe cale de dispariție.
Este cel mai vechi din ţară şi unul dintre cele mai frumoase din Europa. Interiorul său elegant a fost inspirat din stilurile arhitecturale baroce și rococo, unul dintre plafoanele sale fiind pictate de celebrul pictor vienez Alexander Goltz. Cortina sa a fost, de asemenea, pictată manual, simbolizând cele trei etape ale vieții și fiind considerată o alegorie a Unificării României. Numeroase piese de teatru devenite celebre pe plan național și internațional se joacă aici în fiecare an.
Biblioteca Gheorghe Asachi din Iași a fost desemnată ca fiind cea mai frumoasă din lume, în cadrul unei competiții desfășurate online la care au participat nume celebre din întreaga lume, precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză din Buenos Aires și Biblioteca Națională din Praga. Având în dotare peste un milion de volume de cărți, reviste și documente tehnice, acest spațiu de studiu asigură o adevărată încărcătură spirituală a omenirii.
Dacă vrei să te abaţi şi pe la celebra Universitate „Alexandru Ioan Cuza”, trebuie neapărat să vizitezi Sala Paşilor Pierduţi. Paleta cromatică aleasă de celebrul artist Sabin Bălașa și tematica originală abordată de acesta reflectă tinerețea și sufletul, simbolizând poezia arhaică în cadrul celor 19 picturi murale unice.
Dacă eşti iubitor de istorie şi dornic să vizitezi locuri inspirate din trecutul strămoşesc, Bojdeuca lui Ion Creangă este ideală în acest sens. Considerată şi desemnată prima casă memorială din România, poartă pe umerii săi amprentele trecutului şi ale talentului neasemuit al marelui povestitor Ion Creangă, cel care ne-a purtat într-o călătorie a năzbâtiilor interminabile şi boacănelor hazlii din copilăria sa.
Orașul Iași numeroase lecții de istorie, cultură și artă celor interesați să descopere simbolurile vieții arhaice din Moldova, valoroase pentru întreaga țară. Nu numai că vei descoperi o gamă variată de activităţi distractive de petrecere a timpului liber, în stil contemporan, dar vei avea şansa de a degusta preparate moldovenești servite în cadrul restaurantelor cu specific autohton, în cadrul cărora vei putea degusta și vinurile specifice zonei.
COPYRIGHT THE grandium HOTEL